lunes, 27 de octubre de 2014

Elegía a los cobardes

Pues no. Lo que se lee en algunos medios o se oye en algunas radios no es del todo cierto.

Dicen que dice el Director Musical de esta emérita casa que faltan músicos en la orquesta. Habla concretamente y sobre todo de instrumentos de viento. Si, de esos vientos que se han ido despidiendo por motivos económicos. Algunos de ellos han ganado las demandas interpuestas y la empresa se ha visto obligada a indemnizarlos o a mantener el contrato y abonarles el salario del tiempo que han estado inactivos en espera de la sentencia y más tarde, en espera de que la empresa se decidiera a darles actividad.

Los primeros dos músicos han sido readmitidos pero, casualmente, no tocan en ninguna de las producciones que dirige el maestro. A pesar de eso él ha insistido siempre, en decir, que llegó aquí cuando ya se había despedido a los trabajadores. La readmisión de todas formas, ha comportado unos gastos importantes en las mensualidades que se les debía. Algo se hizo mal.

Otro caso más sangrante si cabe, son los últimos dos músicos que han ganado sus respectivos juicios y que la empresa parece no querer readmitir, es decir, pretende indemnizarles. Eso se puede valorar perfectamente en unos 400 mil euros. Algo se hace mal

A todo esto, el Director Musical va alardeando de que se contratarán 14 músicos esta temporada y otros 14 en las dos próximas.

Cualquiera puede entender, aceptar y aplaudir que la orquesta aumente de número. Ahora está tan mermada que para cada ópera se tienen que contratar una media de 25 músicos de refuerzo. Lo que ya es más difícil de entender es que se prescinda de unos músicos a los que se está obligado a dar trabajo o a indemnizar y a su vez, se contrate otros. Parece que no se están optimizando los recursos a pesar de la flexibilidad ofrecida.

Dicen que dice el director musical que el coste de estos primeros 14 músicos será de algo más de 400 mil euros. Bueno, considerando que el coste medio anual de un músico incluyendo la SS que paga la empresa es de unos 60.000 €, parece que las matemáticas no le darían la razón. Aún así, es bueno que la orquesta y, a ser posible también el coro, llegue a un número óptimo de trabajadores. Lo que no se puede es ir con medias verdades y obviando sin subsanar unos errores de bulto en la gestión.

Tampoco es cierto que hayan perdido un 30 % de su sueldo. Aquí todos lo trabajadores hemos sido víctimas de unarebaja salarial de un 5 % en el año 2010 y hemos ido perdiendo algunas pagas. Estas últimas sin embargo, están pendientes de devolución y no se pueden considerar como reducción salarial ya que, si todo va bien, el año que viene, volveremos a la senda normalizada de los salarios. Hasta ahora los compromisos de devolución pactados se están cumpliendo

Otra cosa son los derechos de audiovisuales de los que ya hemos hablado aquí.No se pueden considerar un complemento de convenio en tanto en cuanto es el pago de una relación mercantil que tienen algunos trabajadores con la empresa. Si esta relación se rompe o varía no se puede hablar de reducción o subida salarial desde la estricta aplicación del convenio. Otra cosa es hablar del poder adquisitivo de los empleados del teatro. No dudamos que los compañeros del comité de empresa se preocuparan por vigilar que los nuevos contratados gocen de todos los emolumentos que estos percibirán por convenio. Otra cosa será si se incluyen o no en ese contrato o si cederán los derechos en el contrato laboral que firmen. Estos derechos tienen una vigencia de 10 años donde se llegará a los 250 € / mes más los conceptos variables y no son para todos ¿O es que los maestros asistentes ya no pertenecen a la orquesta? Parece que alguien se olvidó de ellos al negociar el contrato ¿Los arrancaron del convenio en 2006 y ahora se deshacen de ellos en este nuevo acuerdo? ¿De quién es el mérito, del Director Musical, del Director del Departamento Musical, de los cantantes y músicos elegidos encargados de negociar estos derechos, de todos a la vez?

Dicen que dice por último el Director Musical que todo esto es gracias a que los cuerpos artísticos firmaron un convenio muy “moderno” que da la flexibilidad suficiente a la empresa como para poder realizar labores que el antiguo convenio no permitía. Bueno, independientemente de la flexibilidad que ofrecen todos los trabajadores en el convenio firmado hace un año, lo cierto es que por más que se busquen las rubricas de los delegados pertenecientes a coro y orquesta en dicho convenio, va a ser difícil encontrarlas ya que solo los representantes de los colectivos de administración y escenario rubricaron ese acuerdo. Los que firmaron estas condiciones de draconiana modernidad lanzaron la piedra firmando preacuerdos pseudo secretos a ojos de sus compañeros y escondieron la mano a la hora de firmar el convenio. Así la culpa es de los otros. Que clásico.

Lo que nunca dice el Director Musical es lo que manda hacer a otros, despidos de músicos que no son de su agrado. Para ello cuenta con un cargo duplicado y de difícil explicación en el teatro dada además su asombrosa carga de trabajo fuera de aquí, Palles, además de un grupo de acólitos dentro de la orquesta que se mueven por intereses propios.

“Si ha de decir, que diza”. Pero que diga las cosas como son.

Una imatge sempre val més que cap paraula........... Però no en’s hi podem estar de fer comentaris..................

El passat  14 es trobaren a la inauguració de la temporada molts personatges i d’altres intrusos de la vida pública.
Comentar únicament tres imatges que el Liceu  ha difós des de la pagina web del teatre.

Sobre tot discreció...oi?

Cap i cua d’un seguit de gestors que han desfet tant com han fet i enredat........ Embolicar i desembolicar la troca és l’art d’alguns $ervidors de la política (cultural).  



Fem i desfem que som la casta
Comentant el matí....?
Guasch tenia els treballadors disconformes al carrer i tancava acomiadaments als jutjats...
Mas devaluava al Parlament  la il·lusió venuda i enredava la troca amb la senyera: anunciava el nou 9N.....
En segon pla les bèsties del patrimoni i la cultura a aquest país....amb ells voldríem parlar .


Rafael... librate de todo mal  !!!

En aquest cas lamentem el mal ús de l’alegre i afable Amargo pel paio que l’acompanya.

Desitgem no perjudiqui la seva reputació. Nosaltres no li tindrem en compte.

El tiempo hace poso: Cada cosa en su sitio........

El Tribunal de Cuentas emplaza al Teatro Real a adoptar "medidas urgentes" y advierte de que su "viabilidad" puede estar en peligro en un futuro "cercano"
En 2012 sus pérdidas fueron un 39,92% mayores a las del año anterior
Las subvenciones en ese mismo año se recortaron más de un 18% con respecto a 2011

martes, 14 de octubre de 2014

Nessuno dorma !!!!

Treballadors del Liceu es manifesten als  jutjats per mostrar la seva solidaritat amb els acomiadats i  desconfiança amb la política de viabilitat  del Patronat , Conselleria i Direcció del Teatre.

SE HACE SABERRRR....!!!


Per una política cultural lliure de la cultura, delguany, que imposen els polítics !!!
Manifestem, davant els judicis per un ERO d'amagat, la nostra solidaritat amb les víctimes d'uns acomiadaments indiscriminats per part d'una Direcció, que sota manament de la Conselleria de Cultura, ha aterrat al Gran Teatre del Liceu per fer precisament tot el contrari del que diuen:

No son per salvar ni viabilitzar una institució cultural de tots i per a tots, com hauria de ser el Liceu.
Son per eliminar tota referència social, mes enllà de la beneficència exercida des del poder. Destrueixen les plantilles d'un servei públic, externalitzen els treballs. Privatitzen (un cop més) un patrimoni, que és un bé públic de tothom, històric i material .
Ens furten.

Retallades, acomiadaments i privatització son la doctrina que des del neoliberalisme imperant al Govern ens imposen.
Ens oposem i lluitem perquè: Defensem el Liceu com a Servei Públic Cultural i la plantilla professional com a garantia de tot servei públic.

No als acomiadaments !!!
No a la privatització !!!
Per un Liceu amb retorn social !!!
Treballadors/es del Liceu
Barcelona 14 Octubre 2014


Por una política cultural libre de la cultura, de la "ganancia", que imponen los políticos !!!
                   
Manifestamos, ante los juicios por un ERE a escondidas, nuestra solidaridad con las víctimas de unos despidos indiscriminados por parte de una Dirección, que bajo mandato de la Consejería de Cultura, ha aterrizado en el Gran Teatro del Liceo para hacer precisamente todo lo contrario de lo que dicen:

No estan para salvar ni viabilizar una institución cultural de todos y para todos, como debería ser el Liceu.
Estan para eliminar toda referencia social, más allá de la beneficencia ejercida desde el poder. Destruyen las plantillas de un servicio público, externalizan los trabajos. Privatizan (una vez más) un patrimonio, que es un bien público de todos, histórico y material.
Nos hurtan.

Recortes, despidos y privatización son la doctrina que desde el neoliberalismo imperante en el Govern nos imponen.
Nos oponemos y luchamos porque: Defendemos el Liceo como Servicio Público Cultural y la plantilla profesional como garantía de todo servicio público.

No a los despidos !!!
No a la privatización !!!
Por un Liceo con retorno social !!!
Trabajadores / as del Liceo
Barcelona 14 Octubre 2014

domingo, 12 de octubre de 2014

per mirar -s'ho be

Sense benes als ulls

La satisfacció d'arribar a un acord, per tal de desconvocar la vaga de les Valquiries, amb l'objecte de consensuar la viabilitat del teatre i presumint que tot plegat ha de permetre invertir la tendència que s'arrossega des de 2010 de destrucció d'ocupació; En agradaria que fos real.

No podem amagar certes recances.
La repercussió en els treballadors, de manera quasi bé exclusiva, per la pèssima gestió i manca absoluta  de previsió  de  totes les Directives hagudes al llarg de la nova etapa del Liceu, i entenent com a nova etapa; des de l'obertura, després de l'incendi de 1994, fins a dia d'avui.
 Si la plantilla ha estat inflada en algun cas, només cal mirar els caos en concret,  gratar una mica:  Ha estat per cobrir les mancances d'alguns que per efectes de la plutocràcia, nepotismes o els favors i prebendes entre la casta política ..... Calgues o no,  sabessin o no; han fet, del Liceu, el seu feu particular.
La creació de regnes de taifes, rebent una parcel·la  dins del teatre i lluitant pels trossos del pastis pressupostari requereix de súbdits i plebeus al seu càrrec. Alló que vulgarment es coneix com els llepaculs i els pencaires.
Aquest és el cost (que no salari) dels abellots parasitaris del organigrama, hores d'ara invisible, al nostre teatre.
Seria comprensible que al passar el sedàs la seva intenció fos eliminar aquestes practiques i elements parasitaris. Però estem constatant el contrari. Estem intuint el pitjor:

Constatem que no els agrada cedir, canviar el seu rumb, ni tan sols minorar la marxa. Que acordar massa coses , comprometre's amb la part social, és contrari a la seva fe i doctrina. Que castiguen sempre que poden. Que tan sols confien en dictar i imposar. Que actuen amb rancúnia i son venjatius.  Que no donen treva i hem de ser en alerta permanent. Perquè hem vist massa joc brut i  si més no deslleial (particularment en aquesta darrera directiva i els seus assessors legals). Que no perden ocasió per dividir la plantilla. Que esmicolen els col·lectius tant com poden. Que amb una mà saluden i amb l'altre et claven un calbot. Que esperen les ocasions, i compte!!!!...que solucions a la ROMANA (182 acomiadaments) ja fa anys que planen pel seu cap (et despatxo, però no t'amoïnis que si fas una cooperativa de serveis et donaré feina) i de fet, aquestes propostes van aparèixer, ja, en alguns acomiadaments al 2010.

Intuïm que tot plegat; l'acord de juliol, conveni col·lectiu, obligacions davant la autoritat laboral, etc... els hi costa d'en passar-s'ho.  Que la plantilla els hi sobra. Que els amics dels amics sempre trobaran un forat al nostre pressupost. Que eliminant plantilla. aquestes partides pressupostaries i els favors entre iguals, poden anar a més. Que fitxant constantment a cracks que fracassen reiteradament es fan amics. Pagant el Liceu (els treballadors amb acomiadaments). Que la política neoliberal de la Conselleria de Cultura, privatitzant o mercantiltzant el patrimoni i les institucions, és la que imposa aquestes mesures. Aquesta és la raó de posar al timó del Patronat una persona de gran anomenada i representativa del mon industrial, que havia de resultar un  atractiu pel sector burges de la societat catalana, atreure els seus diners. Un altre crack que ha punxat.
Que la societat civil catalana continua fent els negocis a la llotja del  Barça.

El Liceu ha de fer programació de opera i tenir una política cultural i no patir la cultura dels polítics.  L'us del teatre per conveniències personals és  d'escàndol.


Les treballadores som las persones que fem anar una maquina que no està ben orientada. La nostra lluita passa per incidir en l'us que fan del teatre els que l'utilitzen per promocionar-se i saltar a la següent flor don xuclar el nèctar del benefici, els guanys fàcils, sense compromís ni responsabilitat amb els diners de tots. 

sábado, 11 de octubre de 2014

CONTRA ELS ACOMIADAMENTS

Dimarts 14 d’octubre als jutjats de Ronda sant Pere 52
Com tots sabeu els judicis pels acomiadaments del passat gener  s’han agrupat per aquest dia als jutjats de lo Social del la Ronda Sant Pere , 52.
Us convoquem el dia 14, ales 9:30 h, davant  els jutjats  per tal de manifestar el nostre rebuig a la política de desmantellament de la plantilla, que des de el Patronat de la Fundació Gran Teatre del Liceu i la Conselleria de Cultura està executant  la Direcció del Teatre.
Mostrem la solidaritat que els companys i companyes acomiadades mereixen.
I continuem mobilitzant-nos per evitar  l’aplicació del projecte de privatització soterrada, que no han abandonat de cap manera.
Defensem, així,  els nostres llocs de treball com la única garantia per mantenir un servei públic i de qualitat com ha de ser el Liceu.

Secció Sindical de la CGT al Liceu