lunes, 20 de mayo de 2013

Crónicas de ayer y hoy......



TOT PENDENT...
DEPÈN DE QUI...
PENDENT DE QUE ...


A dia d'avui no ha variat gaire la situació.
El més inversemblant es repeteix, es calcifica camí de la fossilització: Qui ha de enllestir l'acord marc de la relació laboral (conveni col·lectiu), el Cap de RRHH, no destrava el preacord del que és directament responsable. Encara no disposem d'un preacord per la Administració.
Continuem sense avançar en les negociacions de conveni i sense tancar tots els col·lectius no s’abordarà l'apartat de caràcter general.

El conveni, al cap hi a la fi, és la norma general. Els col·lectius, en els seus apartats (tècnics, administració i els artístics de cor i orquestra) contemplen les garanties i deures propis de cadascú. Aquest instrument amb rang de llei, s'entén; es fonament del bon desenvolupament de la programació i els seus serveis. A la vegada que garanteix, des de l'acord, la pau social.
Resulta inadmissible l’entorpiment i pèrdua d'aquest temps preciós. Especialment per tractant-se, de l'abandó, deixadesa o manca de lideratge, de tot allò que respecte a organitzar Administració. No fos cas que algú volgués, expressament, la norma general en contradicció o sense encaix amb els apartats específics dels diferents col·lectius. Que no fos!!
Es negocia un conveni col·lectiu, per tancar un text (amb recolzament de les plantilles), que ens permeti desenvolupar l'activitat pròpia del Liceu. Cada col·lectiu amb els acords que estigui en disposició de prendre i en un marc general (Capitol I del nostre conveni) que empari a totes les que hi treballem.

Ja se sap: A riu regirat guany pels pescadors, directius, polítics o d’altres espècimens, de la vida social i de la societat civil, que ens envolten. De la mala maror alguns en treuen profit. De fet, aquesta política ha estat praxi habitual des que arribà Marco, fent desembarcar a Jordi Tarragó i el seu posterior apèndix, Xavier Sagrera, com a Director Tècnic.
Pel que fa a la vesant artística; allò que s’entenia per desempallegar-se de la Trepat, com a Gerent Musical, per regenerar els departaments musicals, doncs bé: Es dilatà en el temps, però tot arriba, mica en mica i ja son aquí. Es visualitzà amb meridiana claredat, la calculada intervenció pel que fa, especialment, a l'orquestra: Desballestament d’un col·lectiu que sens dubte era condició sine qua non per a plantejar-se i abordar el, tan obvi, projecte de millora dels cossos artístics. Projecte encapçalat pel mestre Josep Pons, no sense dur a la maleta el seu propi equip, Antoni Palles (emparentat amb l’antecessora segarrenca), en qualitat de Director del Departament Musical, no com a Gerent (que menys per un bon sou). Continuem doblant funcions i càrrecs. Matabosch sembla que continua desaprofitat o incombustible....
Cal pensar que no té cap sentit que fos així, que es vulguin ficar pals a les rodes. De fet la nostra tasca, pel que fa a tancar en ferm un acord, és aplegar-ho tot, mantenint coherència al llarg del redactat d’un conveni col·lectiu que ha de ser útil a la Fundació i respectuós amb les persones que hi treballem.
Qui fa el ronso és qui hauria d'afanyar-se en definir, realment, un model sobre el que treballar i implicar-nos a totes les parts . No és el cas. El model, si n'hi ha, és el dictat d'un pèssim plantejament que ha caracteritzat, sempre, aquesta directiva. Maquillatge del parasitisme dels que sempre han viscut del diner públic i no volen renunciar-hi.

Paral·lelament a la negociació del conveni i amb una forta vinculació, la representació de la part social, és emplaçada a dialogar --s'entén negociar-- l'execució del Pla Director. Despropòsit dissenyat pel, hores d’ara desdenyat, Joan Francesc Marco, que s’ha caracteritzat per la seva nefasta gestió i pitjor visió del model a aplicar: Visió mercantil de l'activitat, sense cap retorn social, amb castics reiterats pel que fa a les plantilles i cap aprimament del organigrama, ans al contrari, la quantitat de funcions i càrrecs doblats ha augmentat.
La dificultat rau en negociar respecte un model que, si existeix, el cert és que no ha variat ni s’han plantejat que sigui cap altre que el conegut fins ara. Però tots sabem que el que s’escrigué, per obtindre el beneplàcit del Patronat per endeutar-se, al juliol de 2012, modificat al novembre i reblat amb el darrer nyap, dit addenda, el març passat: No val, no té recorregut i així se li farà saber a l’empresa tants cops com calgui. Prou de fer pedaços i nyaps damunt d’un model invalidat per l’historia recent i que no recull cap de les exigències que s'han plantejat, a la Direcció del Liceu, des de la part social (representació de les treballadores), des de les institucions públiques, instàncies polítiques, opinió pública en general i els mitjans de comunicació en particular.

Les faves contades, son les que son. La mesura alternativa que hem de dissenyar té diferents opinions i versions. Si se'ns imposa no anem bé. Si és asocial i insolidària, sense cap retorn d’allò públic, ens trobem en ferma oposició, doncs a banda de treballadores també som contribuents. I com ambdós hem d'exigir.
Resolució 584/IX del Parlament
El nou President del Patronat, Joaquim Molins té la paraula --encara que no se'l senti gaire-- per consensuar des de la negociació i amb pau social, un model sostenible que observi l’activitat completa de la temporada, el respecte a les plantilles i els compromisos amb les administracions. Aprofitar, eficientment, tots els recursos que hi ha.
Decisions, que comportin més errors, a sumar, en el deliri terminal d’una institució tan desprestigiada pels seus propis responsables, com és el Liceu actualment, no convenen en cap cas.
Faci bandera de la plena aplicació i aprofundiment democràtic de la Resolució 584/IX del Parlament de Catalunya de 2 de maig de 2012, sobre el garantiment de l’activitat ordinària, l’estabilitat de la plantilla, l’eficiència en la gestió i el finançament del Gran Teatre del Liceu. De fet, més tard que d'hora, la seva posició com a patró en cap no deixa de emanar d'aquesta resolució. La resta... està per fer.
Bona feina Sr. Molins !!
Aquest, és el seu Bolo!!
Molta merda!!
El noi del sucre
P.D: Informació, comunicació permanentment, pendent de ser ampliada......

No hay comentarios: